Acum 35 de ani, Nicolae Ceaușescu era sărbătorit în mod grandios pe 26 ianuarie cu ocazia aniversării vârstei de 71 de ani. Pe bulevardele marilor orașe aveau loc diverse manifestări în cinstea sa, iar muncitorii erau aduși cu forța din fabrici și uzine pentru a participa la aceste evenimente. Cu toate acestea, fostul dictator nu s-a născut pe 26 ianuarie 1918, așa cum se credea. Iată de ce ascundea fostul dictator data sa de naștere!
Cel mai iubit fiu al poporului, așa cum era cunoscut Ceaușescu, nu s-a născut în data de 26 ianuarie 1918, ci cu câteva zile mai devreme, într-o altă zi a lunii ianuarie. Dovada se găsește în fișa sa din Registrul Stării Civile pentru nașteri din Scornicești, comuna natală a dictatorului.
Citește și: CUM SĂRBĂTOREAU ROMÂNII 1 MAI MUNCITORESC PE VREMEA LUI NICOLAE CEAUȘESCU. FOTO & VIDEO DE ARHIVĂ
Într-o dezvăluire recentă, Arhivele Naționale ale României au făcut publice documente mai puțin cunoscute pe 26 ianuarie 2022. Aceste documente confirmă faptul că Nicolae Ceaușescu nu s-a născut în data de 26 ianuarie 1918, ci cu trei zile mai devreme, pe 23 ianuarie 1918.
„Potrivit informaţiilor consemnate în autobiografia pe care o punem la dispoziţia dumneavoastră, acesta s-a născut la 26 ianuarie 1918. Data nu ar corespunde realităţii istorice, Nicolae Ceauşescu născându-se pe 23 ianuarie 1918, în satul Tătărăi din comuna Scorniceşti (Lavinia Betea, Ceauşescu şi epoca sa, Editura Corint, Bucureşti, 2021, p. 17-18)”, conform adevărul.ro.
Descoperirea datei corecte a nașterii lui Nicolae Ceaușescu în documentele Arhivelor Naționale ale României a generat interes și a stârnit discuții în mediul public. Această corecție aduce clarificări importante în biografia fostului lider comunist, contrastând cu celebra sărbătoare anuală pe 26 ianuarie, care nu corespundea cu ziua reală a nașterii sale.
„Act de naştere din anul una mie nouă sute optsprezece luna Ianuarie ziua două zeci şi şase, la orele douăsprezece amiazi. În ziua de două zeci şi trei ale curentei luni, la orele douăsprezece amiazi, s-a născut la casa părinţilor săi din comuna Scorniceşti, Judeţul Olt, un copil de sex bărbătesc căruia i s-a dat prenumele Nicolae, numele de familie fiind Andruţa Ceauşescu, fiu al dlui Andruţa Ceauşescu de ani douăzeci şi cinci, de profesie Agricultor, domiciliat în comuna Scorniceşti, şi al d-ei Licsandra Ceaușescu, născută Florea D. Militaru, de ani două zeci şi patru, de profesie Agricultoare, domiciliată în comuna Scorniceşti. Naşterea ne-a fost anunţată de către tatăl copilului care ne-a înfăţişat copilul.
Prezenta declaraţiune ne-a fost făcută în prezenţa martorilor dl Chiriac Nicolaie, de ani cincizeci, de profesie agricultor domiciliat în Comuna Scorniceşti judeţul Olt, dl Andrei Ceauşescu, de ani şaptezeci, de profesie Agricultor, domiciliat în comuna Scorniceşti, judeţul Olt, cari după ce li s-a cetit actul, l-au subscris împreună cu declarantul şi cu noi Simeon Pălutescu Primar şi ofiţerul de stare civilă din comuna Scorniceşti, judeţul Olt, şi dl Costea Rădulescu, notarul comunei Scorniceşti, judeţul Olt. Declarantele au semnat iar martori au subscris carte sau subscris de noi”.
Motivul pentru care Nicolae Ceaușescu a ales să își mențină data de 26 ianuarie ca ziua sa de naștere în autobiografiile sale, chiar dacă documentele arată altă dată, rămâne o enigmă. O teorie sugerează că acest lucru ar fi fost făcut pentru a evita suprapunerea fastuoaselor sărbătoriri ale zilei sale de naștere cu celebrarea Unirii Principatelor Române, care are loc pe 24 ianuarie.